Fit Food and Happiness | De nieuwe Schijf van Vijf, wat wel én niet
715
post-template-default,single,single-post,postid-715,single-format-standard,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,qode-theme-ver-11.0,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.1.1,vc_responsive

De nieuwe Schijf van Vijf, wat wel én niet

De Schijf van Vijf had ook wel even een update nodig natuurlijk, stammende uit 2004. Voor een gezonde, fitte levensstijl keken we allang niet meer naar de schijf. Toch is het belangrijk een richtlijn en geheugensteun te hebben hoe we zo gezond mogelijk leven en fit blijven. En dus werd gisteren de nieuwe Schijf van Vijf landelijk geïntroduceerd. Met een paar opvallende wijzigingen.

De nieuwe Schijf van Vijf

De nieuwe Schijf van Vijf heeft stappen gemaakt naar gezond eten naar de huidige stand van de wetenschap. We hebben eten in overvloed, keuze genoeg en dus is een richting niet geheel onbelangrijk. Onbewerkte voedingsproducten is wat de klok slaat: fruit, groente, volkorenproducten. Elke dag volgens de Schijf van Vijf eten, is de optimale combinatie van producten die de Gezondheidsraad aanraadt chronische ziekten te voorkomen. En ook eet je dan producten die zorgen voor de nodige energie en voedingsstoffen binnenkrijgt om fit te blijven. Juiste hoeveelheden eten en volop variëren, dat is het beste. De belangrijkste wijzigingen op een rij: wat wel en wat niet.Schijf van Vijf

Boter, vis en groente

Komt-ie: Eet meer groente. Zo’n 250 gram per dag en ja, ook op je boterhammen die van acht sneetjes naar vijf per dag is teruggebracht. Maar stond jij je groentjes af  te wegen voordat ze in de pan of je slakom gingen? Nee toch. Wij zeggen: eet maar gewoon zoveel groenten als je lekker vindt. En dan wel met een keer per week peulvruchten. Want dat moet van de Schijf van Vijf. Veel fruit trouwens ook. En vis. Lekkere vette vis, zalm, makreel, haring. Was bij de meesten al bekend; vis is goed, maar nu MOET het ook echt. Evenals zuivel. Zuivel?! Ja, maar wel met mate. Bijvoorbeeld zachte, met onverzadigde vetten botertjes. Kaas houden we op 40 gram per dag en beperk je yoghurt- en melkinname tot twee max. vier porties. Laat vlees maar iets meer staan, vooral rood, en eet in plaats daarvan ongezouten noten, peulvruchten, ei of tofu. Sowieso elke dag een hand ongezouten noten is goed voor je. Net als drie koppen thee, koffie en – jawel – water.

Schrappen

Bewerkte producten die over het algemeen veel suiker, zout of verzadigd vet bevatten, schrappen.  Snoep, snacks, koekjes, sauzen, vleeswaren, sappen en zoet broodbeleg mogen wel, maar dan af en toe, als je verwenmomentje. Een Marokkaans menuutje is voor te pleiten, zegt het Voedingscentrum en geeft dan ook tips op haar website. Zondigen mag maximaal drie keer per week en dan hebben we het over gebak, een croissantje of chips. Last but not least: laat vruchtensappen staan, ook versgeperst. Want het suiker, zo zegt het Voedingscentrum weegt niet op tegen de verse suikers. Beetje tegenstrijdig vinden we, als ze claimen dat veel fruit goed is.

4 Comments
 • Bram (webredactie Voedingscentrum)
  Posted at 15:36h, 23 March Reply

  Mooi stuk! Duidelijk verwoord. Over het laatste ‘sappen vervangen door verse producten’ wil ik graag het volgende toelichten.

  In sappen zit net zoveel suiker als in frisdrank. In appelsap en sinaasappelsap zitten bijvoorbeeld zo’n 7 suikerklontjes. Als je sap drinkt krijg je dus ongemerkt veel suiker, en dus calorieën, binnen. Dat leidt makkelijk tot overgewicht. Verder hebben mensen die suikerhoudende dranken drinken een grotere kans op diabetes type 2.
  In sap zitten wel wat vitamines, maar die krijg je al genoeg binnen als je 2 stuks fruit eet. In sap zijn bovendien de vezels die in fruit zitten verdwenen.

  In versgeperst sap zit net zo veel suiker als sap uit een pak. En ook als je het zelf maakt gooi je vezels weg. Het advies om zo min mogelijk sap te drinken geldt daarom ook voor versgeperst sap. Het maakt daarbij niet uit of je perst met een gewone pers of een slowjuicer.

  In gepureerd fruit, zoals in een fruitsmoothie, zit vaak wel het hele stuk fruit. Er zitten meer vezels in dan in sap. Maar van het drinken van fruit zit je minder snel vol dan van het eten van fruit. Dit komt omdat je niet hoeft te kauwen en je een fruitsmoothie sneller wegdrinkt dan wanneer je dezelfde hoeveelheid fruit eet. Je kunt daarom beter fruit eten dan drinken. Dus een tip: maak je een smoothie? Pak een lepel erbij.

  Vriendegelijke groet, Bram, webredactie Voedingscentrum

  • Fit, Food and Happiness
   Posted at 18:38h, 23 March Reply

   Dank je wel voor je toevoeging Bram. Geeft meer inzage 👍. Groet, Wanda

 • Diverse Dingen
  Posted at 13:01h, 24 March Reply

  Het advies om zo min mogelijk sap te drinken kan ik me goed voorstellen vanuit oogpunt van verlies vezels en eventueel vitamines.

  Wat dan vreemd is, is dat de focus wordt gelegd op de suikers. Als dat een belangrijke overweging is dan zou het vak fruit in de schijf ook moeten vermelden dat meer fruit ook betekent meer suikers / calorieën en dus een maximum zou moeten kennen. Nu wordt eigenlijk gezegd: fruit kun je ongelimiteerd eten…

  • Fit, Food and Happiness
   Posted at 12:45h, 28 April Reply

   Ongelimiteerd eten van fruit is altijd al afgeraden. Twee stuks is normaliter voldoende.

Post A Comment