Fit Food and Happiness | Plank voor strakke buik
442
post-template-default,single,single-post,postid-442,single-format-standard,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,qode-theme-ver-11.0,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.1.1,vc_responsive

Plank voor strakke buik

Een strakkere buik  door de plank? Ja, het is de perfecte workout voor een platte, strakke buik! Maar hoe doe je ‘m goed en hoe houd je ‘m het beste vol?

De plank is de beste workout voor een strakke buik, maar ook een van de zwaarste. Het voordeel van de plank is – in tegenstelling tot situps etc. – je bent in een paar minuutjes klaar.  Belangrijk bij de plank is dat je je lichaam te allen tijde in één strakke, rechte lijn houdt. Je schouders, billen en heupen blijven continue op dezelfde hoogte. Dit doe je door je buikspieren maximaal aan te spannen. De plank is niet alleen goed voor een platte, strakke buik, ook voor een beter lichaamshouding, een sterke rompstabiliteit – core –  en je balans, is de plank een uitkomst. Hoe houd je ‘m het beste vol. hierbij een aantal variaties.

De plank

Ga op je knieën zitten en plaats je ellebogen schouderbreedte onder je schouders. Duw jezelf omhoog met gestrekte benen. Nu steun je dus op je tenen en je ellebogenplank (1). Zorg dat je in één rechte lijn staat. Ga niet in je schouders hangen, dan kun je de plank namelijk niet lang volhouden. Als je verzuring krijgt in je schouders, leun dan op je handen die je ook schouderbreedte neerzet. Zorg daarbij wel dat je buik aangespannen blijft en je lichaam één strakke, rechte lijn blijft.  Houd dit 1 minuut vol.

Zwaarder planken en balans

Wil je ‘m zwaarder maken? Wissel de ellebogen af met je handen. Dus: omhoog en omlaag in een vloeiende, rechte lijn met je lichaam. Ook een optie: til je linkerbeen een klein stukje op zet, houd even vast en zet ‘m langzaam terug, wissel af met rechts. Wil je je core extra trainen? Maak de plank en leun op je handen, trek nu eerst je linkerbeen opzij naar je elleboog, zet ‘m terug en herhaal rechts. Of: trek je rechterknie schuin links naar je borst, zet ‘m terug en doe ditzelfde met je linkerknie schuin naar rechts. Je kunt je knie ook recht naar je borst trekken en weer terug zetten, er ontstaat dan een soort looppas.

Een extra balanstraining: strek om en om je  arm horizontaal langzaam naar voren en langzaam terug (in 6 seconden). Is dat te makkelijk? Strek dan naast je arm ook het tegenovergestelde been uit, blijf even zo staan en wissel langzaam. Of: draai je lichaam naar één kant zodat je alleen op je rechter- of linkerelleboog en op je rechter- of linkervoet leunt. Je benen leunen op elkaar en je lichaam is nog steeds helemaal recht. Houd beide kanten 1 minuut vol.

 

 

No Comments

Post A Comment